Byggehøjderne skal ned på Bangs Torv

13 – 10 – 9 – 8 – 7 – 6 – 5 – 4. Det er antallet af etager i lokalplansoplægget for Bangs Torv. De sidste tal lyder okay, men de første vil være endnu en katastrofe i byudviklingen i Herlev. Det vil være en direkte fortsættelse af de grimme og megahøje bygninger i Bymidten, Posthusgrunden og de seneste tre byggerier på Hørkær.

Oplægget for Bangs Torv står også direkte i modsætningen til de nye intentioner i den nyeste Kommuneplan for Herlev. Her er udgangspunktet max 5 etager med mindre undtagelser. Hovedlinjen i kommuneplanen afspejler et kompromis, men også et markant brud med den hidtidige politik, som et flertal i de tidligere kommunalbestyrelser har stået for. Desværre var der ikke politisk vilje til at afklare rammerne for Bangs Torv ved forhandlingerne om kommuneplanen – det blev udsat til nu.

Vi kan se, at det andre steder i byen kan lade sig gøre at byudvikle – fx den gamle rådhusgrund – med betydelige lavere byggehøjder og mindre tæthed. Det bør også kunne lade sig gøre på Bangs Torv. Vi må aldrig lade os presse af udviklere og kapitalinteresseres mål om max profit på bekostning af kvalitet og bæredygtighed i byggeriet, herunder et langsigtet mål om et godt bolig- og levemiljø for borgerne i Herlev.

For SF er målet, at vi får en fornyelse og udvikling af Bangs Torv, og at projektet lever op til kommuneplanens mål om høj kvalitet, bæredygtighed, materiale og farvevalg som passer ind i byens idensitet, dagligvarebutik, mindre butikker og cafeer mv. Vi vil have et fælleskabsorienteret, grønt og levende boligmiljø. Vi skal have sænket byggehøjden markant og fastholde nedskaleringen mod Gåseholmsvej.

Oplægget til lokalplan for Bangs Torv indeholde mange kvaliteter, som SF gerne støtter op om. Vi håber derfor, at der er politisk vilje til at fortsætte den røde tråd fra Kommuneplanen og drosler ned – ikke bare lidt, men meget for byggehøjder og antal etager. Alt andet vil være en katastrofe for byudviklingen i Herlev.

Arly Eskildsen
Kommunalbestyrelsesmedlem (SF)