Bekymrende langsommelig anvisning af plejehjemsplads

Desværre hører jeg fra tid til anden om en langsommelighed i visitationen af ældre mennesker til kommunens plejehjemspladser. Det kan vi simpelthen ikke være bekendt og er helt uacceptabel i en velfærdskommune som Herlev.

I Herlev har vi en målsætning om, at ældre medborgere skal have hjælp til at blive længst muligt i et hjem. Det er et helt rigtigt mål, men må aldrig være bekostning af, at svagelig ældre hurtigt kan blive anvist til en plejehjemsplads, når deres funktionsevne falder til et niveau, hvor det er utrygt og nedværdigende at forblive i egen bolig med støtte af hjemmehjælp.

Det er også klart, at vi i Herlev har et antal aflastningspladser eller vurderingspladser, hvor ældre borgere – enten fra eget hjem eller indlæggelse på hospitalet – bliver indskrevet med henblik på restitution og genoptræning, så de igen kan vende tilbage til eget hjem, evt. med støtte af hjemmehjælp. Men det må aldrig blive en ”parkering” af ældre borgere i venteposition, hvis det åbenlyst er en plejehjemsplads, der er behov for.

Det er klart, at kommunen har formelle maksimale sagsbehandlingstider for visitationen – såvel af Herlev-borgere som udenbys borgere, som ønsker en plejehjemsplads i Herlev – men i de tilfælde, hvor anvisning af en plejehjemsplads er den helt åbenlyse rigtige beslutning, er der ingen grund til at misbruge de maksimale sagsbehandlingstider. Det er unødvendigt, uacceptabelt og i et borgerperspektiv nedværdigende.

Vi bliver nødt til at forlange, at økonomiske hensyn på dette område ikke overtrumfer en anstændig behandling af vores svageste ældre medborgere. Herlev vil gerne bryste sig af en værdig og omsorgsfuld ældrepleje – det mangler vi desværre at se på anvisningen af plejehjemspladser.

Arly Eskildsen
Kommunalbestyrelsesmedlem (SF) 

Supplerende information:

Jeg har stillet følgende spørgsmål til Herlev Kommunes forvaltning vedr. visitationen til plejehjemspladser i Herlev:

  1. Hvor lang tid skal en borger opholde sig i en vurderingsplads, hvis det er åbenlyst, at borgeren ikke har udsigt til ansvarligt at kunne komme tilbage i eget hjem?
  2. Hvor lange ventetid er der fra visitation til en plejehjemsplads og til at borgeren rent faktisk kan flytte ind i en plejehjemsbolig?
  3. Hvis en borger fra en anden kommune er visiteret til en plejehjemsplads og ønsker en plads i Herlev, skal Herlev Kommune genvisitere borgeren inden for 4 uger/en måned. Hvor lang tid anvender Herlev Kommune typisk til denne genvisiteringsprocedure? Og hvis borgeren åbenlyst har brug for en plejehjemsplads, hvor lang tid tager det typisk Herlev Kommune at træffe beslutning om genvisitering? Samt hvor lang tid går der typisk fra genvisiteringen og til borgeren faktisk kan flytte ind i en plejebolig i Herlev?