Der er hårdt brug for penge til psykiatrien. Manglende ressourcer skaber lange ventelister til psykiatrisk behandling, og nogle patienter udskrives før, de er klar til det. Samtidig stiger antallet af henviste patienter. Set over en længere periode er antallet af nyhenviste voksne patienter i Region Hovedstaden steget med 1500 om året, mens det for børn og unge er steget med cirka 300 om året.
Psykiatrien i Region Hovedstaden er af regeringen underprioriteret med 400 millioner kroner, men nu har vi fået 77 millioner kroner ekstra som et lille plaster på såret. Udover den store underfinansiering halter psykiatrien bevillingsmæssigt voldsom bagud. Ifølge Danske Regioner skyldes det bl.a., at psykiatrien kun har fået 12% ekstra mod 42% til det øvrige sundhedsvæsen, og at psykiatrien i den samme årrække har oplevet en kraftig vækst i efterspørgslen.
På trods af en voksende patientgruppe med behandlingsbehov er vi i Region Hovedstaden i 2011 og 2012 nødt til at spare 63 millioner på psykiatrien, ligesom vi skal spare på hospitalerne for at få budgetterne til at hænge sammen.
Når vi er nødsaget til at spare i egne budgetter, kan jeg så glæde mig over, at vi til gengæld får de nye 77 millioner fra staten til psykiatrien. De ekstra millioner kroner kommer fra de såkaldte DUT-midler, der bliver tildelt regionerne på grund af Folketingets indførsel af en udvidet udrednings- og behandlingsret på psykiatriområdet. De ekstra 77 millioner kroner som vi i regionen får, skal bruges til at nedbringe ventetider og finansiere nye opgaver.
At vi sparer med den ene hånd og deler penge ud med den anden kan selvfølgelig virke sært. Og vi ville i regionsrådet klart helst have været fri for at spare overhovedet. Men når staten prioriterer at give pengene på denne måde retter vi selvfølgelig ind, og sørger for at udnytte de nye 77 millioner på bedste vis, så det kommer flest mulige psykiatriske patienter til gode.
For at opnå den bedste behandling til så mange patienter som muligt er det vigtig at kigge på omstillings- og forandringsprocesser. I Region Hovedstaden ønsker vi en udvikling indenfor psykiatrien, som går i retning af en udvidet brug af opsøgende og ambulante tilbud. I regionen vil vi nu supplere de 11 nuværende opsøgende psykiatriske teams (OP Teams) med tre nye tilknyttet henholdsvis Psykiatrisk Center Hvidovre, Psykiatrisk Center København og Psykiatrisk Center Frederiksberg.
Med de øgede ressourcer regner vi med at kunne udrede omkring 700 flere børn og unge samt behandle ca. 700 flere voksne om året. Det betyder en markant nedbringelse af ventetiderne i Børne- og Ungdomspsykiatrien. Men det skal selvfølgelig sættes overfor, at der samtidig kommer flere nye patienter. Så træerne vokser ikke ind i himlen på baggrund af de nye penge.
Med de 77 millioner kroner kan vi også udvide behandlingskapaciteten til ikke-psykotiske patienter markant, som fx patienter med spiseforstyrrelser, så ventelisterne bliver kortere. Det sker blandt andet ved at udvide medarbejderstaben. Samtidig vil vi indføre central visitation inden for voksenpsykiatrien for at optimere kapacitetsanvendelsen.
Derudover vil regionen styrke indsatsen over for patienter med misbrugsproblemer. Det sker ved, at vi etablerer et kompetencecenter inden for dobbeltdiagnoser og retspsykiatri på Psykiatrisk Center Sct. Hans og et kompetencecenter for rehabilitering, recovery og shared care ved Psykiatrisk Center Ballerup. Samtidig skal det eksisterende center for kognitiv terapi udvikles til et regionalt Institut for Kognitiv Adfærdsterapi for yderligere at understøtte patienternes rehabilitering. Alle regionens psykiatriske centre skal så kunne trække på kompetencecentrenes og instituttets viden.