Politiken har den seneste tid skrevet om behandlingen af patienter med psykisk sygdom og misbrug – også kaldet dobbeltdiagnosepatienter. Jeg medgiver gerne, at vi tidligere ikke har været helt gode nok til at tage hånd om denne patientgruppe. Men den skævhed er vi i fuld gang med at rette op på, dels ved at modernisere behandlingsindsatsen, dels ved at omfordele ressourcerne.
Hvis man er svært psykisk syg, og samtidig har et misbrug, ligger ansvaret for den samlede behandling i hospitalspsykiatrien. Ingen tvivl om dét. Det er også helt klart, at der er tale om en stor patientgruppe: ca. halvdelen af alle indlagte patienter i psykiatrien i Region Hovedstaden har et misbrug. Det er ikke realistisk, at de alle kan behandles i specialfunktionen på Psykiatrisk Center Sct. Hans. Det er heller ikke ønskeligt ud fra en faglig betragtning – og det er der flere grunde til:
Udgangspunktet for al behandling i psykiatrien er hovedfunktionerne, dvs. de almenpsykiatriske centre. Derudover er det bærende princip, at vi skal levere den tilstrækkelige behandling så tidligt som muligt i et sygdomsforløb. Det betyder, at alle psykiatriske centre i regionen skal tilbyde god behandling til patienter med dobbeltdiagnoser. Kun de allerdårligste patienter skal behandles i specialfunktionen.
Derfor opruster vi nu dobbeltdiagnosebehandlingen. Det vigtigste i den forbindelse er at sikre, at medarbejderne på alle regionens psykiatriske centre har de nødvendige faglige kompetencer. Det gælder selve behandlingen såvel som de særlige udfordringer, der kan være forbundet med patientgruppen. Vi etablerer derfor et kompetencecenter på Psykiatrisk Center Sct. Hans. Det gør vi for at sikre, at den viden og erfaring, der er opbygget på stedet, kan udbredes til de øvrige centre. De bedste behandlingsmetoder og den nyeste forskning skal ikke kun anvendes på Sct. Hans.
Samtidig styrker vi indsatsen for de mange patienter med svære psykiske lidelser og misbrug, som ikke er indlagt. Derfor opretter vi tre nye opsøgende team i København, så patienterne også kan blive behandlet i deres nærmiljø.
Og så er der i øvrigt fortsat en betydelig kapacitet i den specialiserede funktion på Psykiatrisk Center Sct. Hans: fra 1. juni 2011 vil der være 76 pladser til dobbeltdiagnosebehandling. Det er en reduktion på 45 pladser.
Alt i alt betyder det, at vi fremover kan behandle langt flere patienter med dobbeltdiagnoser, fordi de nødvendige kompetencer findes på alle psykiatriske centre. Det synes jeg faktisk er en meget positiv udvikling til gavn for patienterne. Vi kan give den rigtige behandling med det samme – og dermed undgå, at patienterne bliver ’svingdørspatienter’ eller så dårlige, at de skal behandles i specialfunktionen. En klar opprioritering af behandlingstilbuddet til dobbeltdiagnosepatienter.
Arly Eskildsen
Regionsrådsmedlem (SF), fmd. for Psykiatri- og Handicapudvalget i Region Hovedstaden