Medicinske forsøg er nødvendige for at nå frem til et resultat til gavn for alle, og de mennesker der melder sig som forsøgspersoner, gør det frivilligt. Men der er grænser for, hvor meget man skal eksperimentere. Især når det drejer sig om udsatte mennesker, der ikke har meldt sig frivilligt.
Derfor er der grund til at advare mod et farligt forsøg med psykisk syge mennesker, som regeringen skal tage stilling til efter sommerferien. Gentofte og Gladsaxe Kommuner har nemlig ansøgt Indenrigs- og Sundhedsministeriet om at overtage ansvar, opgaver og ressourcer i distriktspsykiatrien i forbindelse med frikommuneforsøget. De to kommuner mener, at de kan hjælpe de psykisk syge lige så godt, som Region Hovedstaden gør nu.
Men listen over lægefaglige argumenter mod at overlade behandlingen af patienterne i distriktspsykiatrien til kommunerne er meget lang, og det er rækken af fagfolk, der advarer mod forsøget, anført af Dansk Psykiatrisk Selskab og Lægeforeningen, også.
For det første har mange patienter i distriktspsykiatrien en svær psykisk sygdom, sværere end kommunerne tror ifølge deres ansøgning. I den situation er det vigtigt, at der er en rigtig god sammenhæng mellem eventuel indlæggelse og ambulant behandling. Den sammenhæng kan kun garanteres, når både de psykiatriske centre og distriktspsykiatrien er hos Regionen. Hvis sammenhængen brydes, og journalen splittes mellem flere parter, vil ansvaret også blive delt, og det kan føre til alvorlige utilsigtede hændelser, f.eks. at patienterne afbryder behandlingen, eller ligefrem til flere selvmord mener eksperterne.
Efter anvisning fra Sundhedsstyrelsen er vi også i gang med at lave større enheder i Region Hovedstadens Psykiatri for at tiltrække de bedste folk og opdyrke viden. Hvis nogle kommuner trækker distriktspsykiatriske centre ud af deres sundhedsfaglige organisering, vil det direkte modarbejde dette princip.
Derudover har mange psykiatriske patienter også andre sygdomme ud over den psykiske, viser undersøgelser. Hvis distriktspsykiatrien bliver kommunal, kan de sygdomme nemt blive overset. Når regionen har både distriktspsykiatrien og hospitalerne under en lægefaglig hat, så lever de psykiatriske patienter simpelthen længere.
Mit råd til regeringen, både som regionsrådsmedlem og som byrådsmedlem, er derfor: Brug ikke nogle af de svageste mennesker i samfundet som prøvekaniner i et forsøg med, hvor meget kommunerne kan klare. Det vil være at spille hasard med de psykisk syge. Patienters ve og vel er altid vigtigere end lysten til at eksperimentere.
Af Arly Eskildsen (SF)
Formand for Psykiatri- og handicapudvalget i Region Hovedstaden og medlem af kommunalbestyrelsen i Herlev Kommune